Sök

LFS – Avfuktare i container mot fukt mögel och lukt

5
(1)

Frakt och förvaring av fuktkänsliga material i container leder ibland till förlust av värden, antingen genom kostnad för sanering eller hela partier som fördärvats av mögel och lukt.

Avfuktare är ofta ett måste i container

Avfuktare av något slag kan vara den enda försäkringen som går att införskaffa eftersom en container innebär ett innestängt och fuktigt klimat. Hela containern kan sägas vara en köldbrygga då det vanligtvis inte finns isolering i den.

När det gäller frakt över havet utsätts containrar för många olika temperatur- och väderförhållanden. Är lasten inte redan innan inpackning avfuktad kan det mycket lätt gro mögel, t.ex. då man båtfraktar från Asien till höst och vinterkallt nordligt klimat. Mer om det på sidan mögel vid import.

Väl på hemmaplan kan det också uppstå skador, även där beroende på fuktlast och skiftande klimat, likt sol och värme på dagen vilket drar ut fukt ur material, och kallt invändigt i containern på natten så att kondens bildas mot den kalla plåten.

Avfuktare

Bra är alltid att ha en inledande dialog med tillverkaren av produkterna som ska fraktas, samt även logistikpartnern om sådan nyttjas.

Det går att använda avfuktare i rent förebyggande syfte för att hålla godset initialt torrare, likt kläder och skor som ofta dras med dessa fuktrelaterade frågorna. Vi har förstått att det inte alltid tas emot i god hamn att fabrikören ska behöva köpa avfuktare som kan klara av att ta hand om stora lagerutrymmen, vilket är förståeligt. Då får man gå vidare genom att titta på lösningar i form av passiva avfuktare där det inte finns möjlighet att koppla in ström på färden. Det kan då handla om användande av silica gel eller absorberande kisel som hängs i tillräcklig mängd i påsar inne i containern, samtidigt som mindre påsar med absorberande material läggs vid varje persedel, i alla kartonger etc.

Aktiv avfuktare innebär att man sätter in en reell sorptionsavfuktare likt Acetec EvoDry 6H eller den större Acetec EvoDry PD+, vilka båda blåser ut fukten från containern i form av vattenånga och kan verka ned till -20C. 

Aktiv avfuktare är viktigare att bruka då det som förvaras redan vid inpackning håller för högt fuktinnehåll. Det kan också vara så att man springer in och ut i containern under vintern och släpar med sig snö in. Blir det sedan plusgrader, t.ex. genom solsken eller väderomslag så kan fuktskadan vara framme. Här behövs lite mer avfuktningskapacitet än vad en passiv avfuktare kan ge.

Luktsanering och Mögelsanering

För metall finns olika typer av korrosionshämmande plastförpackningar men för att undvika lukt och mögel i kläder, textilier och möbler m.m. är det inte riktigt lika lätt. Det har under många år använts farliga gifter för att hämma mikrobiell tillväxt. Dessa kemikalier förbjuds en efter en, med resultat att hela pertier kan behöva luktsanering eller mögelsanering. Många gånger kan det vara svårt eller omöjligt att sanera eftersom mögellukt kan sätta sig djupt och envist, förutom att möglet även kan bilda fläckar på angripet material. I sanerande syfte går det att använda olika moderna luftrenare och saneringsaggregat som effektivt hämmar och bekämpar. Dessa kan också användas för efterbehandling då skadan väl varit framme.

Det som är viktigast att tänka på är vid tät packning där innestängd fukt kan göra att mögel gror, t.ex. mellan plagg och inne i trälårar etc. Det är därför viktigt att avfukta redan innan inlastning och se till att det inte finns mögel eller mögeldrivande smuts på containerns innerväggar. Vill man kontrollera fukt och temperaturstatus över tid finns fuktlogger.

Har du behov av speciallösning när  det gäller avfuktare i container eller annan typ av kallutrymme? Vi finns här och kan guida dig fram till lämplig lösning.

2013-10-22
Uppdaterad 2020-11-04

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst