Valet av avfuktare till sommarstuga är lite speciellt eftersom sommarstugor ofta inte är bebodda eller jämnt under året uppvärmda. Dessa faktum både ökar och minskar möjligheterna att på ett bra sätt avfukta, sett till olika lösningar. Tyvärr har det från ett multinationellt företag med svenskt säte kommit ut vilseledande marknadsföring om avfuktning i energibesparande syfte för just sommarstugor och fritidshus.
Avfuktare eller uppvärmning
En av anledningarna till att avfuktare blivit populärt i sommarstuga är att energikostnaden för att “driva” bort fukt är avsevärt lägre än att värma bort fukten med hjälp av uppvärmning via direktel. Det man då inte tänker på är att det under fuktiga höst-, vinter- och vårdagar faktiskt finns risk att sommarstugans skal, d.v.s. väggar, tak och golv blir fuktigare än med uppvärmning. Då avfuktaren håller inomhusklimatet torrare än uteklimatet strävar vattenånga efter att vandra in genom byggnadsmaterial som kan andas. Fukt kan på det viset ackumuleras i konstruktionen. Värme fungerar på annorlunda sätt och “trycker” istället bort fukten från materialet, vilket är säkrare sett till risk för uppkomst av mögel, som i sin tur kan leda till lukt ofta benämnd sommarstugelukt.
Uppvärmning
En sommarstuga mår definitivt bättre av att vara uppvärmd till minst 15 grader under vinterhalvåret. Idag finns kraftigt energibesparande alternativ till direkteldrivna element i form av luftvärmepump.
Under sommaren är det härligt att ha en sådan värmepump igång då den går att köra reverserad vilket innebär att den istället för att hämta värme från uteluften tar värmen inifrån sommarstugan och blåser ut denna utomhus. Med andra ord finns det även en valbar funktion som klimatanläggning. Under sådan drift fungerar den faktiskt också som avfuktare sett till att varm och fuktig inneluft kondenserar mot pumpens innerdel. Kondensvattnet rinner ut genom en slang för dränering.
Notera att dessa pumpars tiogradersfunktion inte är att rekommendera eftersom uppvärmningssystemet ifråga då ej klarar sig utan tillskottsvärme, samtidigt som tio grader är för låg temperatur för att sommarstugan ska må som bäst.
Med andra ord ser vi avfuktare som viktigt komplement till och definitivt inte som ersättning till uppvärmning i sommarstugor. För höga fuktmängder kan som bekant uppkomma i t.ex. badrum eller när det vistas många personer i sommarstugan m.fl. situationer, i synnerhet om ventilationen är bristfällig.
Sommarstuga på sommaren
Under perioder då man inte vistas i sin sommarstuga kanske denna är igenbommad så att varken luftomsättning eller ljusinsläpp sker. Då kan det bli kallare och högre relativ fuktighet i stugan även om det är mitt i sommaren. Med ökad fuktighet kan det uppkomma mer lukt, särskilt då luften inte heller byts ut. Då kan det vara bra med en avfuktare alt. en luftsolfångare eller solcellsstyrd fläkt som ser till att fräscha upp sommarstugans inneklimat.
Avfuktare i sommarstugans krypgrund
Krypgrund är en besvärlig del av sommarstugans konstruktion eftersom det under golvbjälklaget är förhållandevis kallt. För att inte riskera fuktskada behövs i regel en avfuktare. Till skillnad från sommarstugans bostadsdel kan man inte åtgärda fuktproblemen genom ökad ventilation, vilket istället förvärrar problematiken avsevärt. I krypgrund under sommarstuga passar sorptionsavfuktare bra eftersom denna typen av avfuktare har betydligt bättre förmåga att avfukta under kallare förhållanden än vad vanliga kondensavfuktare kan prestera. Sorptionsavfuktaren har även en funktion som medger undertryck. Att sätta en krypgrund i undertryck ger effekten av att krypgrundslukt inte så lätt kommer upp i stugan. Vi har förutom under ovanstående länk till sommarstugelukt behandlat detta ämne mer ingående på sidan torpargrund och krypgrund under sommarstuga.
– Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning
Sommarstugans vind kan kräva avfuktning
Ett allt vanligare fenomen är att mögel växer på vind. Sommarstugor är inget undantag från påväxten. Fördel för just sommarstuga är att man i regel inte vistas i stugan så mycket under vintern. När stugan är obebodd så tillförs inte någon överskottsfukt som kommer inifrån bostaden. Vindens uteluftsventilation är tillsammans med fuktbuffring mer sannolikt det som under hösten och fuktiga vinter- samt vårdagar orsakar fuktskadorna. Det kan vara nödvändigt med installation av en s.k. vindsavfuktare.
Uppdaterad 2020-02-06
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 2
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst