En bit in på 1900-talet byggde man något årtionde en mindre, varierande stor, källare och resterande krypgrund under somliga hus. Kombinationen kan också ses vid tillbyggnad där man under den gamla delen av huset har källare och utbyggnaden byggts på krypgrund.
Förutom att många av dessa hus tilläggsisolerats har även värmesystemen bytts ut från ved- och oljepanna till annat mer ekonomiskt t.ex. luftvärmepump. Ändringsförhållandena innebär att det inte längre avges direkt spillvärme från uppvärmningen till varken källaren eller krypgrunden. Ej heller kommer den indirekta värmen från husets boytor längre ned genom golvbjälklaget så mycket. Fuktförhållandena blir då sådana att man antingen måste installera värmeelement eller avfuktare som kompensation för att klara huset från mögel och fuktskada.
Ett annat tillvägagångssätt är att istället för aktivt avfuktande åtgärder öka ventilationen in till både krypgrund och källare. Det tillför både negativ fukt och kyla under varierande årstider. Kylan under vintern kan vid minusgrader vara bra ur fuktsynpunkt men kostar ganska mycket i synnerhet om det inte finns tillräckligt med isolering i golvbjälklaget eftersom golven inomhus blir markant kallare. Hur fukten påverkar, inverkar och bl.a. leder till lukt bör vara bekant idag.
Avfuktare
Vill du som husägare fortsätta hålla din kombinerade källare och krypgrund kallhållen men ändå skydda huset från mögel och lukt samtidigt som golven hålls varmare har vi beprövad lösning på lager i form av olika avfuktare:
Här ses som exempel Acetec krypgrundsavfuktare vara monterad på hylla i källaren. Avfuktaren drar in luft från baksidan av aggregatet, avskiljer fukten med hjälp av sorptionsteknik och fördelar ut den torrare luften genom de vita slangarna, en till krypgrund och den andra till källaren. Vattenångan som avskiljts blåser avfuktaren ut genom den smalare slangen som letts ut genom tidigare ventilationshål i grundmuren.
Då fuktig uteluft eller kyla ska stängas ute täpps tidigare ventilation igen. Därför ger installation av avfuktare både torrare och över året sett varmare klimat. Detta blir sekundär besparing, ibland så hög att man vinner på det totalekonomiskt sett därför att uppvärmningsbehovet i övriga huset minskar.
Luftfördelning
Avfuktaren fläktar in luft i krypgrunden. Det sker med B-hjulsfläkt som är energisnål men mycket effektfull. Därför måste passagen mellan krypgrund och källare vara tillräckligt stor för att luften ska kunna dras tillbaka till avfuktaren. Om torrluften blåses in i krypgrund där det inte finns tillräcklig återpassage byggs övertryck upp i krypgrunden och extra högt undertryck uppstår i källaren. Balansen blir med andra ord felaktig.
Längden på slangarna styr också luftfördelningen. Torrluften söker sig närmaste och lättaste väg ut. Är ena slangen kortare än den andra kommer mest lufttryck genom denna. Den kortare kan därför strypas partiellt, för att tryckmässigt motsvara samma längd som den andra. Avfuktningen bör med dessa principer applicerade fungera bra både i källare och krypgrund. Annat som ska beaktas är avfuktningskapacitet, så att den avfuktare man väljer orkar med att ta hand om den totala fuktlasten. Ytterligare att tänka på är förberedelser innan installation av avfuktare, likt läggning av byggplast.
– Se fler anvisningar gällande installation i krypgrund.
Samma princip kan också nyttjas för att optimeringsinstallera en avfuktare i källare där placering av annars ett enstaka avfuktarexemplar skulle vara för klent.
– Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning
Uppdaterad 2020-02-06
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 3
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst