Vi möts ibland av personer vilka ringer och frågar varför deras avfuktare inte fungerar som tänkt. Ibland beror det på produktfel men allra oftast på handhavandefel. Egentligen är det inte så svårt att se till och underhålla avfuktare på rätt sätt, bara man vet vad som ska göras och när. Först och främst ska man man läsa manualen till avfuktaren innan den överhuvudtaget tas i bruk eller provkörs. Bra kan vara att ta del av informationen om de olika avfuktare som finns före resten av den här sidan läses.
Underhåll av kondensavfuktare
Kondensavfuktare drivs oftast av en kompressor. Viktigt att tänka på är om avfuktaren t.ex. i frakten eller förvaringen lutat eller legat ned. Då finns risk för kompressorhaveri eftersom oljan inte finns på rätt ställe. Avfuktaren måste ställas upprätt i några timmar så oljan tillåts rinna tillbaka för korrekt kompressorsmörjning, innan den sätts igång.
Det finns ett eller ibland flera luft- och dammfilter som med jämna mellanrum måste rengöras alternativt bytas för bästa möjliga kapacitet sett till avfuktning. Ett igensatt filter minskar den genomgående luftmängden och därmed den mängd fukt som ska kunna kondenseras i kontakt med kylslingan i kondensavfuktaren. Samtidigt innebär smutsiga filter en potentiell risk för tillväxt av bakterier och mögel. Det finns även en modernare typ av kombinerad kondens- och sorptionsavfuktare som inte arbetar med kompressorkylning utan istället via ett sorptionsmaterial samt värmeelement och kondenspaket vari den uppvärmda och fuktiga luften passerar för kondensering. Dessa avfuktare är känsliga för det tryckfall som kan uppstå om filtret håller på att bli igensatt. Temperaturen kan bli så hög i avfuktaren att säkerhetstermostaten löser ut eller i värsta fall att maskinen invändigt tar permanent skada.
Kondensavfuktaren måste även rengöras invändigt för att bibehålla full prestanda. Luftfiltren hindrar inte all smuts som i sin tur över tid kan fastna på kylslingorna och dra ned avfuktningskapaciteten. Slingorna kan torkas eller försiktigt tvättas av. I slingan finns ett mer eller mindre miljöpåverkande köldmedia som inte får läcka ut.
Under kylslingan finns ett uppsamlingsfat för den fukt som kondenseras och droppar ner. Här samlas smuts och tillväxt av mögel är vanlig. Tvätta detta fat med klorin. Mögeltillväxt är också vanlig i den underliggande uppsamlingstanken som även den kan rengöras med klorin. Mögelsporer och mögelgift som lätt alstras i den interna fuktiga miljön kommer vidare att via fläkten transporteras ut i utrymmet där avfuktaren finns placerad. Detta ska alltså genom regelbundet underhåll undvikas. Läs mer om mögel i avfuktare.
I vissa fall används dräneringsslang för att man ska slippa tömma uppsamlingstanken. Även i slangen finns risk för uppkomst av mögel. Slangen kan läggas i varmt vattenbad med rengöringsmedel tills smuts- och mögelpartiklar lossnat och kan spolas ut. Vi fick klagomål på detta tips då en man ansåg det fjantigt att rengöra slangen. För honom berättade vi att överkänsliga personer kan reagera på föroreningarna som bildas i avfuktarens slang då föroreningarna i fråga kan bli luftburna och även kommer ned i och frodas i t.ex. golvbrunnen dit vattnet leds.
Underhåll av Sorptionsavfuktare
Sorptionsavfuktare eller även kallat krypgrundsavfuktare arbetar i regel via en teknologi som skiljer sig från ovanstående kondensavfuktare. I avfuktaren dras fuktig luft genom ett sorptionsmaterial som har hög absorptionskapacitet. I omgångar eller partiellt värms via speciella element fukten ut ur materialet för att i ångform avlägsnas via en slang. Viktigt för att bibehålla prestandan är regelbunden rengöring av detta material. Här kan damm samlas på ytan eller i de små luftkanaler som finns i de sorptionsmaterial där luften strömmar igenom. Dammsugning från båda hållen av sorptionshjulet eller blocket är brukligt. Vidare ska avfuktaren också dammsugas av invändigt.
Filtret i sorptionsavfuktaren är viktigt att byta eller rengöra. Det är vanligen en typ av standardfilter som även används inom ventilationsbranschen och benämns EU3 eller G4. Kontrollera i manualen vilken benämning filtret har och ta kontakt med leverantören eller lokal ventilationsfirma för att få tag på ersättande. Filterbyte sker var sjätte till tolfte månad eller efter behov om avfuktaren körs i mycket dammig miljö. Sätts filtret igen minskar avfuktningskapaciteten samtidigt som man riskerar att det uppstår tryckfall i aggregatet så avfuktaren via inbyggd värmesäkring stannar.
Ofta installeras denna avfuktarvariant i fuktkänsliga utrymmen såsom krypgrund och vind. Underhållet uteblir ofta då man inte så frekvent besöker dessa ställen. Vi vill här betona att man inte kan låta installera en avfuktare och sedan “glömma” bort denna. Det kan i värsta fall ställa till med mögel- och rötskador som är dyra att åtgärda. Vidare är det bra att utföra kontroll så att avfuktarens inre element fungerar som de ska. Detta kontrolleras via enfas elmätare som sätts i vägguttaget. Om det inte framgår via manualen hur mycket el avfuktaren ska dra, ta kontakt med leverantören och berätta att du gör en funktionskontroll och behöver veta åtgång av el vid avfuktning. Om något har skett med elementen brukar elåtgången vara för låg och avfuktningskapaciteten minskar då.
Underhållsfri avfuktare – Finns det?
Det finns absolut ingen avfuktare som är totalt underhållsfri sett till alla aspekter inkluderat att man måste utföra regelbunden tillsyn. Däremot finns ett system för termisk avfuktning som går under varunamn TrygghetsVakten, vilket kräver minimalt med underhåll. Här finns inga filter att byta eller apparathus etc. att rengöra . Vi anser likt med andra lösningar att man bör utföra regelbunden funktionskontroll även med TrygghetsVakten installerad. Nämnas ska också att det är ett relativt osäkert system avfuktningsmässigt sett.
Viktigt att tänka på före underhållet av avfuktaren
Även om det skulle behövas så tillåter inte alla tillverkare och importörer att man öppnar avfuktaren för underhåll under tiden där reklamation kan bli aktuell. Ofta så finns det klisterlappar som täcker någon skruv. Ser tillverkaren att ingrepp skett i aggregatet så kan reklamationsanspråk ogillas. Här gäller att veta vad man gör och ta reda på om det är tillåtet att via öppning av avfuktaren underhålla denna innan reklamationstiden gått ut.
Vissa aggregat är för den icke mekarkunnige i stort sett omöjliga att få isär och sätta ihop på ett korrekt sätt. Det gäller i synnerhet de mindre avfuktare som kombinerar sorptions- och kondensteknik. I dessa gäller det att förebygga problem genom att byta eller rengöra filtret ofta. Därför lämpar de sig sällan för användning i utrymmen som krypgrund och vind eller där det är mycket dammigt, t.ex. i byggmiljö.
Ta gärna kontakt med oss för tips kring rätt avfuktare för ditt ändamål. Vi utför även service och reparation.
– LFS – Service och reparation av avfuktare
Uppdaterad 2019-05-12
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4.3 / 5. Antal röstande 3
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst