Mögel är inget som plötsligt bara blommar upp från tomma intet. Det krävs olika faktorer som näring i form av organiskt material, fukt och rätt temperatur innan tillväxt kan ske. Det måste också finnas “frön” från mögel, s.k. sporer på plats. Mögelsporer finns normalt i stor mängd både i ute- och inneluften, särskilt sommartid, men även i vissa “sjuka hus” också vintertid.
En fråga som ofta når oss är om man kan utföra förebyggande mögelsanering. Svaret är att det låter sig göras. Ett väl använt sätt är att installera avfuktare som genom avfuktningen ifråga “skär” bort den för möglet viktigaste tillväxtfaktorn. Trots att man avfuktar finns livsdugliga mögelsporer kvar under många år framöver. Detsamma kan gälla mögelgift i synnerhet om man tidigare haft ett aktivt mögelangrepp.
Saneringsvätska är verksamt mot sporerna men inte mot mögelgiftet. Vi rekommenderar ej användning av kemikalier annat än om läget är mer akut vilket förebyggande åtgärder mycket sällan i privatbostäder kan räknas som. Det finns dessutom många som fått erfara att i t.ex. vind och krypgrund applicerade mögelbekämpande kemikalier inte varar mer än något år då samtidig investering av avfuktare inte skett. De använda vätskorna avdunstar, tappar verkningsgrad / giftighet och tränger till sist in i träet och lämnar ytan oskyddad eller t.o.m. agerar som ytligt gödningsämne då mängden ytligt minskar genom inträngningen i fråga.
Ett långt mindre miljöbelastande och mer verksamt sätt att utföra såväl förebyggande som akut mögelsanering är att använda den modernare varianten av luftrenare, som står för neutralisering av möglets samtliga beståndsdelar samt för oss skadliga biprodukter som sporer, gaser och gifter. Neutraliseringen sker bl.a. genom fotokatalys och ozon.
Andra knep är att vara vaksam över husets samtliga fuktkänsliga ställen och utföra egenkontroll av de mer otillgängliga utrymmen som lätt kan drabbas av fuktskador. Läs mer om riskkonstruktioner.
Många hör av sig och talar om att öka ventilationen i krypgrunden och på vinden för att förebygga skador. Det har nu visat sig ofta medföra större fuktproblem när ventilationen ökas. Tyvärr ligger det forfarande upp till trettio år gammal information ute på Internet samt i folkmun som talar för ökad ventilation. Annat gäller i husets boendeytor och våtutrymmen där man måste ventilera bra för att kunna få bort fukttillskottet från de boendes olika aktiviteter.
Förutom att kontrollera mängden fukt i luften är det också nödvändigt att städa bort byggskräp och annat organiskt material som möglet kan leva av. Själva byggnadsdetaljerna av trä eller förädlat trä är givetvis omöjligt att “städa” bort i redan befintliga hus och det är dessa detaljer som fortsatt utgör en potentiell näringskälla för möglet. Här bör man vara vaksam och kontrollera särskilt utefter de årstider som innebär högst fuktlast för respektive riskkonstruktion. Rent generellt är sommaren värst för krypgrunder och vintern värst för vindar.
Med andra ord så finns möglet hela tiden runt knuten. Det gäller här att mota Olle i grind. Ring gärna och hör med oss. Det här kan vi på våra fem fingrar.
Vi saknar den Svenska regeringens progressivitet i det här med att förebygga fukt och mögel i hus. Finlands miljöministerie som nu (2009) drar igång riksomfattande åtgärder mot fukt och mögel har högst troligen kommit längre i frågan och vi måste agera här också innan problemen blir allt för omfattande. Vem tar egentligen ansvar i frågan?
Efter att detta skrivits har Boverket kommit ut med rapportering och förslag som vi efterlyst. 2018 meddelade Boverket att de ska sätta inomhusmiljö i fokus. Bl.a. ska inte fuktskador och mögel tillåtas i boendet. Tjänst ska tillstättas som utreder konstruktionsfel etc., fast ej skuld eller ansvar.
Uppdaterad 2019-05-13
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4.4 / 5. Antal röstande 5
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst
1 svar på ”Förebygga mögel – Förebyggande mögelsanering i hus”
Genomgående bra information.
Kommentarer är stängda.