Det står klart att det globala klimatet förändras. Klimatförändringen förorsakar dyrbara skador av fukt i och på våra hus.
Vi behandlar här olika klimatbegrepp som är relaterade till aktuella fuktskador.
Makroklimat
Med makroklimat menas det klimat som råder över hela världsdelar, nationellt, regionalt ner till lokalt överstigande en yta av 10.000m2. Generellt är makroklimatet mer ogynnsamt för husen som ligger kustnära än hus som är belägna mer inåt landet, även om det där mer lokalt också finns områden som liknar kustklimatet etc.
Mesoklimat
Räknas som mer avgränsat inom ett område understigande 10.000 m2. Förr valde man vanligen att bygga hus där mesoklimatet var bättre sett till fuktlasten på byggnaden. Högre belägna och torrare platser valdes. Dessa val baserades på många tusen års erfarenhet vilken gått i arv från en generation till annan. Ett visst bestämt makro- och mesoklimat påverkar direkt genom vissa naturlagar vad som händer i husens kallutrymmen som t.ex. vind och krypgrund vilka delvis därför förvandlas till det vi idag kallar riskkonstruktion.
Under sommaren är krypgrunder oftast kallare än uteluften. När den fuktiga och varma luften ventileras in i krypgrunden höjs den relativa fuktigheten enligt värden som kan utläsas under vår informationssida om fukt. Även om mesoklimatet utanför huset fuktmässigt inte uppfyller tillväxtvillkor för mögel skapas ett annat mesoklimat i den kallare krypgrunden, främst genom att den till större delen är skiljd från omvärlden och angränsar till kallare mark och kalla grundmurar som snabbt kyler ner den inkommande luften. Sommartid torkar däremot vindar ut då solvärmen kommer åt att höja temperaturen så att den relativa fuktigheten sänks och byggnadsmaterialet samt isolering torkar. Under vintern blir mesoklimatet på vinden fuktigare då utrymmet angränsar till den kallare “rymden”. Mögel blir därför även här allt vanligare.
Mikroklimat
Mikroklimat är i hus mer allmänt känt som köldbryggor som orsakar avgränsade fuktskador som röta och mögel. Ett exempel på mikroklimat i krypgrund är då syllen lokalt rötskadats. I vissa fall kan även mesoklimatet i utrymmet vara så fuktigt att samtliga syllar och annat organiskt byggnadsmaterial kraftigt skadas. Genom kunskap och regelbunden egenkontroll kan man förebygga problemen ifråga.
Exempel på mikroklimat på vind är att råsponten under kall årstid bildar köldbrygga som på så vis drar åt sig fukt och smutspartiklar varvid mögeltillväxt startar. Den sida av vindstaket där fuktskadorna ses som mest omfattande är vanligtvis åt väderstreck där solen inte till fullo kommer åt att värma och agera avfuktare genom termisk uttorkning.
Ett för mikrobiell aktivitet gynnsamt klimat medför ofta kontaminering av inomhusmiljön. Vanligast är att t.ex. mögelkontaminering sker från husets grundläggning som källare, platta på mark eller krypgrund. Mer ingående om hur kontamineringsexponering upp i boendet sker har vi sammanfattat under sidan Krypgrund kontaminerar inomhusmiljö – mögel och bakterier.
Vi arbetar långt mer än heltid för att förmedla kunskap som underlättar för dig som äger eller förvaltar hus eller fastigheter att förstå hur väder och vind d.v.s. ovan nämnda typer av klimat i relation till varierande byggnadskonstruktioner orsakar skador, samt hur man enklast förebygger och åtgärdar.
Uppdaterad 2019-05-14
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst