I naturen finns många insektsarter som delvis lever i och av trä. Några av dessa s.k. skadeinsekter återfinns ofta i hus och allra vanligast där i krypgrund eller vind.
Det är vanligt att finna insekterna där det är för fuktigt men vissa av dem kan även trivas i relativt sett torrare trä.
Här berättar vi om de mest frekvent förekommande av dessa insekter.
Hästmyra
Hästmyran äter inte virket utan gnager sönder detta för att rymma sitt allt mer växande bo eller även kallat samhälle. Drottningen kan bli upp till tio år gammal och boet kan ta ansenlig plats genom aktivitet från tusentals myror och grava skador kan därför uppkomma i huset som t.o.m. kan sätta sig då myrorna ger sig på t.ex. syll och andra bärande detaljer i krypgrund. Hästmyran urskiljs från andra arter av myror genom att den är stor, mellan 6-18mm. Upptäcker man sådana myror i och kring huset bör noggrann uppsikt ske för möjligheten att kunna förebygga eller hindra en pågående etablering av ett samhälle. Det kan trots uppsikt vara svårt att förebygga hästmyrans framfart och vi rekommenderar att experthjälp tillkallas.
Husbock
Husbocken tillhör den större av de skadeinsekter som angriper virket i hus. Den är beroende av viss värme för att trivas och utvecklas optimalt. Förutsättningarna är i vissa delar Sverige inte sådana att denna skadeinsekt är vanligt förekommande. Exakt vilka betingelser som gör den mer eller mindre frekvent diskuteras. Somliga nämner att husbocken eventuellt väntas sprida sig i takt med klimatförändringen.
Är livsförutsättningarna de rätta läggs äggen i virket och larverna banar gångar in i detta och skapar på så sätt trämjöl som brukar kallas borrmjöl. Borrmjölet kan ibland tränga ut genom utgångshålen etc., särskilt om fuktkvoten i virket ökar. Larvernas framfart och gnagande kan om man har god hörsel ibland höras. Det finns möjlighet att förstärka ljudet genom att hålla änden av en tjock rundstav tryckt mot träet och lägga örat mot den andra änden. Denna metod att spåra larverna är dock inte helt tillförlitlig då husbocken kan finnas djupt in i kärnvirket. Under högsommaren lämnar den först förpuppade och senare färdiga husbocken virket genom ett större ovalt s.k. flyghål som den redan under larvstadiet förberett. Uppkommer det fler sådana hål under sommaren samtidigt som det tränger ut borrmjöl bör man sanera och även kontrollera om avfuktare behövs. Nämnas skall också att stor del av de angrepp som rapporteras är på vinden, främst åt väderstrecket söder.
Strimmig trädgnagare
Likt husbocken lever den strimmiga trädgnagarens larver i träkonstruktioner. I t.ex. krypgrund och torpargrund kan ett fördelaktigt klimat mycket lätt bildas. Det borrmjöl som larven lämnar efter sig tränger ofta ut och man kan därför ganska lätt upptäcka pågående angrepp. Samtidigt kan också ett knäppande eller tickande ljud höras under den korta period som trädgnagaren söker efter en partner för parning. Populärt kallas trädgnagaren därför “dödsur”. Flyghålen som denna skalbagge till slut bildar är runda och i storleken 2mm i diameter. Dessa hål kan ofta ses i gamla möbler som då kallas “maskstungna”.
Blåjon och Mjuk Trädgnagare
Dessa insekter banar gångar mellan bark och ved. Vi har upptäckt många sådana angrepp i äldre hus där man inte tagit bort barken från konstruktionsvirket, t.ex. i krypgrund, torpargrund och vind. De ovanstående skadeinsekternas härjningar är värre än Blåjonets och den Mjuka trädgnagarens då de senare normalt inte påverkar virkets hållfasthet. Däremot kan flyghålen i mer sällsynta fall göras ut genom takpappen vilket i sin tur kan medföra vattenläckage in på vinden och ner i vindsbjälklaget. Även tapeter och porösare väggskivor kan perforeras. Angreppen upphör då man tar bort barken. Dock ska man ta angreppet på allvar då det också kan skvallra om att rätt hög nivå av fukt finns.
Behöver skadeinsekter fuktigt virke?
Att alla skadeinsekter kräver högre halt av fukt i virket för att trivas stämmer inte riktigt. En viss fukthalt måste i regel uppnås men Husbock och Blåjon kan som exempel trivas mycket bra där det är lite torrare. Den Strimmiga trädgnagaren vill ha mer fukt men samtidigt friskt trä. Den Envisa trädgnagaren vill liksom den strimmiga ha en fuktigare miljö men går endast i rötskadat och fuktskadat virke. Ytterligare fuktskadeindikator kan nämnas vara silverfisk, som egentligen inte är en skadeinsekt så som de övriga på denna sidan. Silverfiskar kan dock tugga i sig papper som i tidningar och böcker etc.
Fukt i hus banar generellt sett väg för såväl mögel som skadeinsekter. Rätt sorts sanering samt ev. avfuktare måste till för att utrota skadeinsekterna. Gå vidare till vår information om sanering av dessa insekter.
Extern länk om insekter
Alla dessa småkryp och insekter
Uppdaterad 2019-05-14
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 1 / 5. Antal röstande 1
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst