Sök

Använd inte klorin att sanera mögel

3
(28)

Klorin blev under början av 1900 talet flitigt begagnat p.g.a. sin desinficerande verkan. Många källor påstår nu att klorin är verksamt mot mögel och därför kan användas till mögelsanering. Det stämmer när mögel satt sig på hårdare ytor t.ex. i badrum på kakel etc. Klorin är dock högst overksamt vid påväxt av mögel på trä och andra porösa ytor där möglets rötter har letat sig in en bit i materialet. Klorinet är då bara verksamt på ytan och avdödar inte rötterna. Då klorin består av största delen vatten nås ofta en motsatt effekt som ger möglet en chans att blomma upp mer än innan saneringen. Ytspänningen hindrar också medlets djupverkande egenskap.

Använd inte klorin, Klorin är giftigt

Klorin är mindre verksamt mot mögel på virke, klorin är giftigt och bör undvikas för vår hälsan och  naturens skull. Dess nedbrytande egenskaper på ozonlagret gör att uv-strålning från solen kan skada oss allvarligt.

Verksam sanering mot mögel

Vit-vinäger eller bikarbonat utspätt i vatten kan ersätta klorin. Dessa är inte är alls lika hälso- och miljöbelastande. Vid ringa till moderat påväxt av mögel på trä och andra ytor har vi tagit fram en luftrenare som fungerar genom fotokatalys och ozonproduktion. Läs mer om AirSteril och även Ozonaggregat WSP som verkar genom Lysatron teknik. Vid fall av röta som tar sig djupare in virket finns det olika vätskor att använda.  Läs om saneringsvätska.

Mögel föregås av för hög förekomst av fukt och den mest ekologiska metoden att förebygga och i kombination med AirSteril sanera mikrobiell aktivitet är att använda avfuktare vilka vi har ett antal olika fabrikat och storlekar i produkt-
utbudet för bästa anpassning till varje utrymme.

Oxiderande klorinsanering

För att göra Klorin mer verksamt vid sanering av virke eller porösa material måste man göra på ett speciellt sätt. Vi rekommenderar inte privatpersoner att laborera med framtagning av “husmorsrecept” utan att man istället tar kontakt med firma som har erfarenhet av något som vi kallar för oxidativ mögelsanering. Dock är det mycket viktigt att känna till de brister och risker som föreligger med oxiderande sanering. Gör man fel kan det ge motsatt effekt.

Bäst av allt är att byta ut mögelskadat material.

Uppdaterad 2022-08-15

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3 / 5. Antal röstande 28

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 svar på ”Använd inte klorin att sanera mögel”

  1. Hej, har haft en vattenläcka där vattnet gått ner i träbjälklag och vidare ner i krypgrunden. Bjälkarna är gjorda av stående masonit med träregel uppe och nere. Har rivit masonit underifrån samt blöt isolering och haft avfuktare och värme på i över en månad nu. Det har blivit en tunn hinna av grönaktigt mögel på masoniten. Vad gör man åt det?
    Mvh David

    • Hej David,
      Vatten kan leta sig fram längre sträckor i en konstruktion. När det gäller krypgrund och vatten kommande uppifrån kan det i bästa fall bli begränsat då det kan rinna rakt i stort sett ned. Har man väl konstaterat skadeomfattningen går det att ge sig på åtgärder och sanering. Stående masonit med stabiliserande reglar har visat sig hålla bra bärighet, men är kanske inte det bästa då det blir för fuktigt. Masoniten blir lättare angripen av mögel än vad reglar av god kvalitet blir. Det är bra att du rivit ut vattenskadat material och haft avfuktare i drift. Det är enligt skolboken.

      När det kommer till saneringen av möglet är det lite svårare. Förutsättningarna är ganska bra att få ytan hyfsat fri från okulärt upptäckbar mögelpåväxt. Dock avges under den mikrobiella tillväxten en massa metaboliter som till del tränger in i olika material. Det är svårare att få bort utan att byta ut hela konstruktionen. Bästa möjliga mögelsanering görs inte med klorin, då klorinet inte garanterat kan avdöda alla mögelsporer. Samtidigt kan klorin omvandla ev. mögelgift till andra gifter. Samtidigt bildas salt när klorinet har påförts ytorna. Salt strävar i sin tur efter att dra åt sig fukt från omgivningen. Det innebär att ytorna som behandlats kan hålla runt 75% relativ fuktighet. Där ligger gränsen för mögeltillväxt i rumstemperatur. Ytterligare nackdel med klorinsanering är att det blir verksamt mot bakterier. Fuktskaderelaterade bakterier kan i sin tur hämma möglet. När dessa inte längre finns i så stor utsträckning får mögeltillväxten mer fritt fram så fort tillväxtvillkor ånyo uppfylls.

      Bättre alternativ är att använda saneringsvätska Mögel-Fri vilken sedan länge är beprövad. Ett par behandlingar, med uttorkning emellan, sedan kan man inte komma mycket längre med saneringsvätska. Det går också att kompletteringsanvända vår CleanZip vilken desinficerar mycket bra. Tänk på att avfukta tillräckligt innan det byggs igen och återställs i din krypgrund.
      Mvh LFS

  2. Hej har problem med vår tvättmaskin luktar mkt mögel om kläderna och i rummet efter att min man sanerat maskinens värmeelement där det satt mycket skräp dämpades lukten betydligt rummet doftade friskt igen efter hand har det försämrats igen och nu idag byter vi gummit i trumman som är geggig men när jag luktar ner i maskinen finns en mögeldoft o då tänker jag att det kvittar med en ny gummibälg maskinen köptes in 2016 i nov – Husqvarna mvh Carina

    • Mögel och vissa bakterier har förmåga att alstra kolväten, som är gasformiga ämnen vilka luktar. Dessa mögelmetaboliter kan tränga in i material som är poröst och sedan avges därifrån. När man tvättar i lägre temperaturer finns möjlighet för mögelsporer att gro och växa. Så sker ofta i tvättmaskin. Gummi kan vara kört om det tagit åt sig lukt. Det är mycket svårt att bli av med den lukten. Man kan prova att lägga gummit i riktigt varmt vatten och sedan i klorin alternativt ättika. Kan också prova att lägga det i bikarbonat som drar åt sig. Hur det går med gummit under behandlingen kan jag dock inte veta eller stå för. Själva tvättmaskinen kan köras i 90 grader ett antal gånger med medel likt dessa samt även med citronsyra. Prova att hälla i någon deciliter bikarbonat och salt (50/50) och häll därefter i varm vinäger. Kör sedan en 90 tvätt på det. Vi har även en vätska som heter CleanZip. Den avdödar bra och luktsanerar lite. Här finns lite tips om mögel i tvättmaskin. Mvh LFS

Kommentarer är stängda.