Köldbryggor i hus är en kallare del av konstruktionen och här ansamlas både fukt, mögel och smuts.
Till vänster i bild illustreras köldbryggan i blått. Intill denna rör sig luftens (blå) molekyler sakta.
De röda prickarna beskriver den omgivande varmare luften som håller högre rörelse än de kallare luftmolekylerna. Den varmare luften pressar genom sin rörelse in de bruna partiklarna i form av mögel, sporer, pollen, damm och annan luftburen smuts mot köldbryggan där de fastnar.
Eftersom det på samt i närheten av en köldbrygga blir relativt sett fuktigare än i omgivande luft så fastnar lättare de partiklar som trycks in mot området. Ansamlingen av fukt beror på att kallare luft inte kan bära så mycket vattenmolekyler som varmare luft kan.
Då mögelsporer hamnar på en yta som är både fuktig och rik på näring kan dessa gro och tillväxa om också temperaturen är gynnsam. Näringen i fråga kan komma från olika typer av trämaterial samt också från smutsen i fråga. Det räcker att det samlas damm på en köldbrygga i form av metall för att mögel ska kunna gro.
Exempel på områden i byggnader som brukar utgöra en köldbrygga
Syll och grundmur i krypgrund samt torpargrund utgör främst under varmare årstid köldbrygga då krypgrunden och torpargrunden i sig är värmetröga och sällan når samma temperatur som uteluften. Från bostaden stiger mer eller mindre mängd värme upp på vind där yttertakets insida som ofta består av råspont är en köldbrygga under kallare årstid. Under kallare perioder kyls många fasader ner och då vädret slår om utgör fasaden en köldbrygga innan den värms upp. Detta fenomen brukar man ofta kunna se åt väderstreck där solen inte kommer åt att värma upp. Det är inte bara utomhus denna problematik gäller. Det kan även uppkomma ställen i bostaden där husets ytterskal är kallare och då drar till sig både smuts och fukt. Läs mer om: Köldbrygga orsakar mögel på vägg bakom möbler.
Det är mycket viktigt att lokalisera köldbryggor i sitt hus innan de hinner ställa till med fuktrelaterade problem. En metod att finna kallare ställen är att mäta fuktkvoten i material med en fuktkvotsmätare. En annan metod är att inspektera med värmekamera och låta huset genomgå en grundlig energibesiktning då köldbryggor lättare upptäcks. Vid nybyggnation kan man genom noggrannhet och genom att undvika oprövade byggnadsmetoder samt riskkonstruktioner undanröja många potentiella köldbryggor. Problemet är att man inom byggnads- sektorn ofta inte innehar rätt kompetens gällande fuktmekanik etc., samtidigt som vi idag inte längre har några fullt ut beprövade huskonstruktioner sett till risken med fukt och mögel.
Uppdaterad 2019-05-15
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 1
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst