Sök

Om fukt och köldbryggor i hus

4.2
(6)

En köldbrygga kan förklaras som ett sett till omgivande temperatur kallare ställe i eller på en konstruktion. Det kalla drickaglaset som tas ut en varm sommardag blir en köldbrygga där det bildas kondens när uteluften kyls ned mot glaset. Kondens bildas när varmare och fuktig luft kyls ned så att luften inte längre kan bära all fukt. Då har den s.k. daggpunktstemperaturen uppnåtts. Ju mer fukt luften vid en viss temperatur innehåller desto lättare nås daggpunkten (ju mindre temperaturskillnad behövs).

I våra hus kan många köldbryggor uppstå. Bilden nedan illustrerar förhållandena som gäller för kondensbildning mot innervägg och de olika köldbryggor som finns där. Väggen ses i genomskärning ovanifrån, med reglar och isolering:

Här visas var köldbryggor kan uppstå i fasad

Som synes är köldbryggorna som minst vid facken för isolering. Kondens uppkommer som lättast i hörnet där vägg möter vägg. Tilläggas ska att köldbryggorna blir “allvarligare” då temperaturen sjunker utomhus eller då fukttillskottet ökar inomhus. Se bild på köldbrygga och mögel.

Viktigt information är att det inte behöver uppkomma kondens för att mögel ska kunna tillväxa. I ovanstående förhållande räcker det med angivna värden 83% relativ fuktighet och 17 C. för att mögel ska kunna trivas.

Ytterligare exempel:
Inomhus: 20 C. / 35% RF
Temp utomhus: 10 C.
Ett englasfönster skulle här kunna bli en kondensbildande köldbrygga nattetid då solen inte värmer eller om fönstret ligger i skuggan.

Vanliga köldbryggor i hus

Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Ytterligare utrymme i våra hus som inte ännu debatterats lika mycket som krypgrund är vind, s.k. kallvind. Med klimatförändringen följer ett fuktigare samt varmare klimat vilket direkt drabbar våra hus som är anpassade för torrare klimat. Problematiken med fukt och mögel på vind ökar också då man tilläggsisolerar vindsbjälklaget samt byter värmesystem som minskar graden av inomhusventilation samt värmen i murstocken. Problemen med fukt på vinden är störst under kallare årstid då yttertaket blir en köldbrygga.

I källare uppkommer vanligen också köldbryggor likt i krypgrund.

Ytterligare köldbryggor kan uppkomma i bostaden i rum som inte är lika mycket uppvärmda som resterande bostaden, bakom möbler, vid kallvattenledningar, där golv möter vägg, där tak möter vägg, vid fönster, bristande isolering etc.

Förebyggande och åtgärdande av köldbryggor

Optimal grad av ventilation i krypgrund och vind har debatterats mycket. Vi har genom erfarenhet och många tips från privatpersoner samt entreprenörer sett att det i stort är omöjligt att avvärja problem med fukt och mögel genom att laborera med ventilationen. Ökad ventilation snarare ökar problemen samtidigt som minskad ventilation inte medger att inifrån tillkommande fukt ventileras ut. En starkt bidragande orsak till detta är förändringen av klimatet. Den säkraste lösningen för dessa kallutrymmen är att installera adekvat avfuktare, d.v.s. inte kondensavfuktare som ej klarar av kyla.

Det är ofta mycket svårt att finna köldbryggor genom att enbart okulärt besiktiga huset. Vi använder värmekamera för att effektivt kunna hitta, förebygga samt åtgärda köldbryggor i alla förekommande utrymmen.

– Solpaneler s.k. solceller förorsakar mögel på vind

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.2 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst