En med uteluft ventilerad krypgrund behåller inte all värme som når ned genom golvbjälklaget samtidigt som fuktig isolering leder ned mer värmeenergi från bostadsytorna. Dessa fenomen kan man åtgärda genom installation av avfuktare vilket i sin tur ger varmare golv.
Att krypgrund utan åtgärd mot fukt förr eller senare tar skada är ett faktum. Det man kanske funderar mindre över är att den fukt som buffras i bjälklagsisoleringen effektivt ser till att golven blir kallare samtidigt som uppvärmningskostnaderna i huset ökar. Vi jämför detta med att ta på sig ett fuktigt täcke en kall natt. Kroppsvärmen leds snabbare bort. Ytterligare exempel är en blöt disktrasa som läggs på en varm spis. Den leder igenom hettan direkt till skillnad från en torr trasa.
Bilden symboliserar mineralullsisolering som vanligen ligger i golvet ovanför krypgrund. Vid den kraftigare värmeavledningspilen ses det vara fuktigare. Där det är torrare släpps inte så mycket energi igenom. Exakta siffror är svårt att ange för dessa förluster då förutsättningarna för varje krypgrund och hus skiljer sig åt. Dock vet vi att de sammantaget ökade förlusterna kan vara betydande i storleksordning omkring 1.000kwh per år för en normalstor villa.
Vi är känsliga för värmeförändringar under fötterna. Tillåts krypgrunden bli fuktig och samtidigt uteluftsventileras upplevs golven ofta som kalla.
Krypgrund blir varmare efter åtgärd
Satt i paritet till ovanstående kan vi till stor del dementera myten att det skulle kosta väldigt mycket extra att ha en avfuktare i sin krypgrund. Ju tunnare golv och bjälklag man har ovanför krypgrunden desto större skillnad gör det att ha en avfuktare, i synnerhet en sorptionsavfuktare där tekniken medger att man kan stänga igen samtliga ventilationshål i grundmur för att på så sätt hålla luftfuktigheten och kylan ute så långt det är möjligt. Avfuktaren sänker mängden buffrad fukt i isoleringsskiktet samt i golvbjälklaget i övrigt vilket leder till att värmesystemet uppe i bostaden inte behöver arbeta så mycket. Komforten ökar även då golven kan upplevas som väsentligen varmare än innan.
Krypgrund och kylstrålning
Det är inte bara genom kall ventilationsluft som krypgrund kyls ner. Under vintern kryper kylan ner i marken inåt utrymmet och även detta kan påverka golven att bli kallare. Som en extra åtgärd både för att minska kylstrålningen och samtidigt sänka den relativa fuktigheten i krypgrunden kan avfuktare kompletteras med krypgrundsisolering. Kylstrålning kan även orsaka kondensbildning på blindbotten, vilket i sin tur för med sig att byggnadsmaterialet suger åt sig vatten som leder till mögel och i värsta fall röta eller svårborttagen lukt. Lukten kan t.o.m. över tid tränga igenom golv eftersom de ofta inte är helt täta.
Avfuktare i ger totalvinst
Räknat utefter all denna fakta inbegripet värdesäkringen av krypgrund och hus ger avfuktare egentligen inte en kostnad utan istället vinst. Visserligen är det tråkigt att behöva lägga ut inköpskostnaden men skulle krypgrunden från en början vara mer fuktsäkert byggd som varmgrund hade den troligen blivit dyrare att uppföra än summan som måste läggas på avfuktare och krypgrundsisolering.
Ta här del av vårt erbjudande för energibesparing i krypgrund.
Informationen gäller också torpargrund där energiförlusterna uppifrån huset ner genom golvet kan vara långt större än i den relativt sett mer välisolerade krypgrunden.
Viktigt att tänka på är att isoleringen måste ligga an mot den del av konstruktionen som ska hållas isolerad, som mot undersidan av golvet, ovanför krypgrunden i golvbjälklagets regelfack. Om isolermaterialet av fukt tyngts ned bildas luftfickor där värmen snabbare leds bort. Detta förklaras närmare under krypgrund – kalla golv.
Uppdaterad 2019-05-15
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 3 / 5. Antal röstande 2
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst