I senaste E-utgåvan (nr.3 juni 2010) av Fuktcentrums nyhetsblad FuktFakta menar de att myten kring krypgrund som säker emot fukt i och med nyhetsbrevet är avlivad. Man skriver bl.a. om att kännedom sedan innan funnits hos byggbranschen gällande krypgrunder och det negativa i dessa konstruktioner. Däremot har det varit svårt att få folk i allmänhet, mäklare och resterande närliggande bransch att ta till sig fakta. Vidare beskriver Fuktcentrum i aktuell artikel grundläggande kring skillnaderna mellan krypgrund och torpargrund samt varför mögel kan frodas.
Vi finner inga felaktigheter i rapporten förutom att det ges alldeles för kortfattad text kring krypgrunder för att alla ska kunna förstå och verkligen ta till sig kring förekommande myter.
Lägg ihop pusselbitar såsom regn, luftfuktighet, markånga, temperatur etc. och sätt detta i relation till krypgrunden i sig. Resultatet är en solklar riskkonstruktion.
Krypgrund och förekommande myter
En av de största myterna som florerar är att man med ventilation mot uteluften kan minska mängden fukt i krypgrunder så mögel inte trivs. Det stämmer i vissa fall under vintern då det verkligen är vinter med minusgrader. Då torkar krypgrunden ut. Däremot innebär sommaren motsatt effekt genom luftens höga fuktinnehåll som i värsta fall orsakar kondensutfällning mot grundmur och blindbotten. Ytterligare till ventilation relaterad myt är att installation av fläkt, s.k. undertrycksventilation hjälper mot fukt. Även denna fläktlösning riskerar att utsätta krypgrunden för högre fuktlast eftersom luft utifrån och från bostaden forceras in i och genom kryputrymmet. Ventilation med luft tagen direkt från bostadsutrymmena innebär också en riskfaktor då inomhusluft t.o.m. brukar vara fuktigare än luften ute, särskilt om bostadsventilationen är undermålig.
Att kondensavfuktare är den bästa avfuktaren för krypgrunder är ytterligare exempel på myt. Detta är ett resultat av klart vilseledande och faktiskt olaglig marknadsföring. Samtidigt har vissa stora husleverantörer tidigare levererat avfuktare av kondenstyp till nybyggda hus. Nu har de dock p.g.a. många igenfrusna och effektlösa kondensavfuktare bytt till att leverera sorptionsavfuktare eller termiska avfuktare som är effektiva även i en
mycket kall grund.
Anläggande av dränering är mytomspunnen därför många tror det kommer hjälpa krypgrunden från fuktskada. Visserligen är dränering i vissa fall där grundmurarna utsätts för mycket fukt eller där översvämning kan ske nödvändig. Dräneringen löser endast en del av problematiken i dessa fall. Tänk på dränering som en av “pusselbitarna” ovan.
Fler myter kan nämnas vara makadam och singel som från vissa parter sägs hindra markånga att komma upp i krypgrunden. Det enda makadam etc. hindrar är direkt kapillärdrift av fritt stående vatten. Från vissa entreprenörer basuneras det ut att makadam bör läggas även om det inte kan finnas fritt vatten i krypgrunden. Många gånger innebär läggningen enbart en onödig kostnad.
En myt där man lurar sig själv att tro krypgrunden är säker når oss ofta. Somliga husägare ringer oss, skickar mail eller brev med lydelsen “om min krypgrund klarat sig så här länge så händer det inget senare heller”. Det där innebär enbart att man går i oförståndigt försvar gentemot skrämmande fakta. Förr eller senare kommer mikrobiell aktivitet att infinna sig om man inte har en exceptionellt väl fungerande torpargrund eller har vidtagit passiva alt. aktiva avfuktande åtgärder.
Känns följande igen? Byggplast löser problemet i krypgrunder då den mesta fukten kommer från marken. Svaret blir nej. Läggning av byggplast ända ut till grundmurarna är att se som en nödvändig delåtgärd och därmed en bit av “pusslet”. Förknippat med byggplast är att sand eller makadam rekommenderas för läggning uppe på plasten. Detta ser vi som kvarlevor från tidiga mer desperata försök att åstadkomma ett torrare klimat. Byggplasten ska vara inspekterbar och lätt utbytbar.
En typ av myt eller kanske rättare sagt brist på kunskap innebär att somliga tror sin krypgrund vara torr och fin då det dammar därinne och allt fysiskt upplevs som torrt. Det kan vara riktigt fuktigt i markmaterialet även om det dammar och även råda för hög fuktkvot i byggnadsmaterialet även om man inte upplever det så.
Lite mögel finns i alla krypgrunder och är inget att oroa sig för. Det har vi hört ett stort antal gånger från både lekmän och fackmän. Mögel är ett klart tecken på en icke väl fungerande krypgrund och åtgärder bör tas, särskilt då forskning kommit fram till att mögelgift kan vara riktigt farligt att utsätta sig för.
Mäklarens utsago om krypgrund
Alla mäklare är inte oseriösa kring krypgrund och riskfaktorn eller de redan förekommande problemen. Dock är det alldeles för vanligt att husköpare inte blir informerade eller faktiskt förda bakom ljuset av mäklare som endast agerar i vinstsyfte. Mäklaren har idag ett alldeles för vagt ansvar och det utnyttjas tyvärr. I många ärenden är det även precis så som Fuktcentrum skriver att mäklare inte ännu har tagit till sig fakta och därmed negligerar risker eller tror på myterna kring krypgrunder och faktiskt på så sätt får myterna att leva vidare genom att ge husköparen vilseledande tips och lugnande kommentarer.
Varför lever myter kring krypgrund vidare
Gamla icke fungerande rön och åtgärder lever i folkmun kvar som fullt adekvata. Det många säger måste stämma!? Det finns hos somliga en tydlig vilja att vara bakåtsträvande och inte lyssna på de som idag har facit i hand. Ren okunskap är ytterligare mytfaktor samtidigt som vissa parter kan tjäna grova pengar på att myterna upprätthålls. Vi ser också att anledningen till myterna beror på för lite information från regeringens sida, samtidigt som utbildningssystemet rejält haltar i att vara pedagogiska kring fuktkunskaper.
Vad Fuktcentrum skriver om krypgrund i mytdementerande syfte.
Uppdaterad 2019-05-16
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 6
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst