Gemensamt för närmare 700.000 svenska sommarstugor är att de ligger i riskområde att utveckla lukt kallad sommarstugelukt. Anledningen är vanligen att grunden är utformad som krypgrund eller torpargrund.
Chansen att upptäcka sommarstugelukten och uppfatta den som en felaktighet är inte alltid så lätt då luktsinnet har en slags filtreringsfunktion som väldigt snabbt gör oss omedvetna om de luktalstrande partiklar som hela tiden inandas. Många nämner att de endast känner en viss innestängd os när de kommer till sommarstugan efter att den stått tom en period. De säger att det var lätt att vädra ur stugan. Det samma gäller när man öppnat luckan ner till eller in i krypgrund. Man kanske inte uppfattar något avvikande alls trots att det “tydligt” finns där. Upptäckten kommer ofta då man lämnat sommarstugan och i permanentboendet packar upp sina kläder och sängkläder. Dessa brukar vid kraftigare sommarstugelukt likt plastpåsar och vissa andra syntetmaterial dra åt sig.
Det finns olika orsaker till att odör kan uppkomma, vi går in på några av de vanligaste felen nedan.
Krypgrund och torpargrund ger sommarstugelukter
När man talar om sommarstugelukt rör det sig från krypgrund och torpargrund egentligen om flera olika typer av lukter, som var för sig eller tillsammans bildat begreppet. Dessa kan orsakas av döda smådjur som tidigare kommit in genom ventilationshålen, levande djur som grävlingar vilka ibland tycker om att reda bo i krypgrunder. Andra djur som benämns skadedjur är möss och råttor. Dessa kan bana gångar och under vintern finna värme i isoleringen i golvbjälklaget. Inte sällan lägger sig dessa smågnagare att dö där man ej kan komma åt dem utan att sätta igång att riva väggar och golv. Urindoft från dem kan också vara genomträngande och besvärande. En luktkälla som kan vara förväxlande lik den verkliga urindoften är då viss mineralull blir för fuktig under längre perioder, särskilt sådan där man för brandskydd tillsatt olika typer av urea (karbamid) vilket är en slags urinämne.
Jordlukt kan via fukt och luft transporteras upp i sommarstugan. Det kan från marken i krypgrund p.g.a. periodvis högre tillskott av vatten komma mer fräsch jorddoft. Annat är där det osar mer likt innestängd gammal unken jordkällare. Det kan då ha bildats mögelbakterier i jordlagret eller i byggspill samt annat skräp som ligger kvar.
Vissa arter av mögel som får chans att gro och växa i krypgrunder är under särskilda förhållanden kända för att bilda mögellukt. Trä angripet av röta tillför även luktpartiklar till luften. Ett exempel är hussvamp som ibland kan lukta likt champinjon eller lite unket.
Under några årtionden med kulmen på sjuttiotalet användes flitigt Cuprinol och genom tryckimpregnering skyddat byggnadsmaterial för att man i sin enfald trodde det skulle avhjälpa problematik med mögel och lukt. Idag kan vi med facit i hand säga att “slabbandet” med Cuprinol har blivit många sommarstugeägares mardröm då kemiska lukter/gaser löser ut och förpestar hela sommarstugan efter att luftfuktigtheten blivit för hög nere i krypgrund. Näsan kan relaterat uppfatta varianter såsom mögellukt, sötaktig muggig doft, kall frän eller mer liknande hönshuslukt.
Fuktig betong i krypgrundens murar kan avge en viss karakteristisk källarlukt. Likaså kan kutterspån som torkar upp avge spånlukt.
Inte sällan kan vi vid inspektion känna en blandning av ovanstående. Läs mer under krypgrundslukt.
Sommarstugelukt från väggar
Ibland kan det uppfattas som att odören kommer från väggar eller garderober i sommarstugan. Det kan då röra sig om luftrörelser från krypgrunden upp kring syllen och vidare in genom springan mellan golv och vägg. I andra fall kan det faktiskt vara så att väggarna är angripna av mögel eller är bebodda av oönskade gäster. Somliga sommarstugor har hela fasader eller invändiga regelverk som är antimögelbehandlade med Cuprinol och dylikt Kan inte detta virke andas och snabbt torka ut efter uppfuktning är uppkommande luktproblem något som måste kalkyleras in i budgeten för renovering.
Det finns förutom väggarnas material en hel del andra saker som kan få mer eller mindre elak fuktlukt. Linoleummattor och äldre fabrikat av flytspackel är ett par exempel.
Vind kan medföra odör
Ett annat fuktkänsligt ställe i sommarstugor är vind där den ökade luftfuktigheten beroende på ventilation av uteluft och kanske även från fukttillskott genom vindsbjälklag eller andra otätheter. Egentligen råder för krypgrund identiska problem på vind, med undantag av marken i krypgrunder. På vindar finns både isolering och trä som kan mögla. Vid somliga väderleksförhållanden och perioder på året kan lukt vandra ned från vinden till boendeytorna i sommarstugan, antingen genom ovanstående passager eller från sommarstugans utsida in genom öppet fönster, dörr eller upptaget hål för ventilation.
Luktande badrum och kylskåp är vanligt att finna i sommarstugor.
Viktigt att veta för dig som äger en kallställd eller svagt uppvärmd sommarstuga är om fenomenet som kallas köldbrygga.
– När luktar det illa i hus och varför
– MVOC – Lukt från mögel bör klassas som toxisk
Fler artiklar som av oss skrivits kring detta ämne:
Orsaken kan också vara att grunden till sommarstugan är utförd som platta på mark, då utan underliggande skyddande isolering. Plintgrund kan även den medföra likartad problematik.
Uppdaterad 2019-05-16
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4.8 / 5. Antal röstande 5
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst