Sök

Mer information om krypgrunder och klimatförändring

5
(1)

Klimatforskare ser tydliga tecken på att klimatet söderut förskjuts åt norr. I södra Sverige kan vi inom några år få det klimat man kallar Frankfurtklimat, d.v.s. mycket regn, värme och hög luftfuktighet. Detta ser vi möjligtvis redan tecken på t.ex.  genom allt större problem med husens kallare utrymmen såsom krypgrund. Ihållande regn och värme ökar fuktlasten inte bara i den inventilerade luften utan också upp genom marken samt in genom grundmurarna i krypgrunden.

Frankfurtklimatet innebär inte bara klimatförändring med mer nederbörd utan också ev. att nya skadeinsekter kommer kunna trivas och “övervintra” här. Vi har dock ännu inte gått händelserna i förväg och kontrollerat vilka kommande insekter som skulle kunna vara ett potentiellt hot mot våra hus.

Genom ett antal av våra kunder vilka äger lägenheter och hus i Spanien, Thailand m.fl. sydligare länder vet vi att problem med mögel i bostäder nu är mycket utbrett och även i dessa länder snabbt eskalerat. Här är inte mögelangreppen likt hos oss mest koncentrerat till kallutrymmen som krypgrund etc. utan drabbar även boendeytor i markplan, vilket tyder på extremt hög luftfuktighet i kombination med hög värme.

I södra Sverige spås vi kunna få mycket varma torrperioder under sommaren. En sådan period är till skillnad mot vad man kan tro en stor belastning för krypgrunderna då varm luft kan innehålla en stor mängd vatten i ångfas. Då denna luft kommer in ett svalare från solen avgränsat utrymme så höjs den relativa fuktheten avsevärt och det finns risk för att daggpunktstemperaturen nås med kondens som resultat.

Det meso- och mikroklimat som råder i Frankfurtregionen kommer därmed troligtvis inte att bestå som det är nu utan istället förvärras sett till många aspekter som hur husen och befolkningen kommer att må m.m.

Krypgrund och klimatobservationer

Förändringen av vårt klimat är ett faktum. Vad det egentligen beror på dryftar de lärde om. Vi lämnar den diskussionen därhän och tittar istället på vilka klimatförändringens konsekvenser blir gällande krypgrund.

Genomsnittstemperaturen ökar globalt och så även i Sverige. Den norra ismassan försvann i rasande takt under 2007. Hela 25% av isen tinade bort. Mängden vatten som sätts i omlopp ökar drastiskt. Vi har fått ett mycket fuktigare klimat än vad som i mannaminne kan jämföras med. De gamla härliga vintrarna med gnistrande snö saknas, då krypgrunden naturligt torkade ut och hölls så kall att inget mögel kunde trivas.

Som läget är nu kan vi rapportera att många av krypgrunderna i synnerhet i den södra halvan av Sverige är mycket fuktigare än någonsin tidigare vid den varmare årstiden.

Då solen och våren snart tittar fram på allvar kommer temperaturen att höjas grad för grad i din krypgrund. Dock inte så snabbt som behövs för att torka ut utrymmet. Det beror på krypgrundens värmetröghet, d.v.s. att marken under huset och grundmurarna i princip aldrig blir så uppvärmda att de inte längre fungerar som en enda stor köldbrygga. Den dåliga vinterns fukttillskott byggs sedan på genom att sommarluften kan bära mer fukt än vad den kalla luften i krypgrunden kan. Krypgrundsklimatet blir därför en perfekt drivbänk för mögel, hussvamp och även lukt som biverkan av mikrobiell aktivitet samt kemikalieskadat virke.

Skyll gärna på klimatförändringen, för det har du fog att göra, men vänta inte för länge innan åtgärder tas för att säkra din krypgrund från dyrbara skador. förebygg genom frekventa besök under våren och senare även under sommaren samt hösten för framtidsutsikterna kommer med hög sannolikhet att förvärras gällande krypgrundsproblematiken.

Frankfurtklimatet är inte bra för våra hus. Alla byggnadsmaterial är inte avsedda att klara fuktlasten. Ett exempel är byggskiva med magnesiumoxid som blivit en byggskandal i mängden.

Uppdaterad 2019-05-15

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst