Sök

Mögel i bröd kan stoppa gensjukdomar

3
(1)

Forskare hoppas nu att mögel i bröd, s.k. brödmögel kan stoppa vanliga gensjukdomar t.ex. HIV. Vid Universitet i Missouri forskar man ingående kring detta mögel och har funnit att en viss reproduktiv mekanism “tystar” de gener som inte passar in, såsom dubbletter och omatchade gener.

Forskarteamet kallar denna från möglets sida scannande och “gen-tystande” processen för MSUD – Meiotic Silencing by Unpaired DNA.

MSUD skyddar effektivt mögel och gör som störst nytta då möglet av någon anledning är som känsligast för olika virusartade former av smitta.

Patrick Shiu har för denna mycket viktiga upptäckt erhållit priset “Beadle and Tatum Award”.

Mycket forskning återstår innan man kan överföra denna funktion till människan och därigenom styra vilka gener och sjukdomar som ska elimineras. Dock är forskarna på god väg och hoppas på att mögel i bröd inte bara ska vara till ett aber för den som tänkt ta sig en god smörgås.

Ser vi tillbaka i tiden så har det s.k. penselmöglet Penicillium hjälpt oss från många sjukdomar. Dock börjar olika virus bli resistenta samtidigt som vi allt oftare drabbas av olika svåra mögelinfektioner. Därför studerar man på annat håll hur man kan använda mögelproteiner som motvapen.

Intressant är att mögel i bröd inte är nytt inom läkekonsten. Rön från tidigt 1900-tal berättar att “kloka gummor” faktiskt odlade brödmögel för att bota vissa infektioner.

Uppdaterad 2019-05-21

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst