Ett stort dilemma vid import är om godset på grund av fukt börjar lukta illa eller om mögel tar fart. Kläder, skor och andra produkter som tillverkas i Asien och fraktas via båt eller flyg brukar vara de försändelser som oftast möglar. Det kommer sig delvis av klimatet i det varma tillverkningslandet där luften innehåller mycket fukt sett till gram per kubikmeter luft. godset och/eller emballaget har på fabriken och under lagring inför transport absorberat vattenånga. Många gånger packas det i mer eller mindre tättslutande förpackningar. Väl under transport till oss här i nordligare länder kyls importen ner. Då ökar den relativa fuktigheten och kondens kan bildas. Kan inte denna förhöjda luftfuktighet avfuktas eller vädras bort så bildas ett för mögel bra mikroklimat.
Då den ofta flera veckor långa färden med båt pågår utsätts de fullastade containrarna för varierande väderlek. Nattetid kyls de ned och dagtid kan solen steka hett. Vissa containers står också längre ner och hamnar konstant i skuggan. Dessa betingelser odlar effektivt fram mögel om åtgärder inte vidtagits. Läs om avfuktare i container.
Ytterligare problematik finns även vid expressfrakt med flygplan där det i lastutrymmet i regel blir svalare under flygning på hög höjd. Vi har fått influgna importer där det varit blött på kartongerna och i plastpåsarna. Som tur är importerar vi dock inte kläder eller dylikt. Snabba åtgärder med avfuktare har löst dessa fuktproblemen. Temperaturskillnader under resan är den utlösande faktorn.
Mögel och bekämpningsmedel
Det har på senare tid införts stränga restriktioner i EU och Sverige mot användandet av bekämpningsmedel mot mögel i textilier etc. Det tidigare mycket flitigt mot mögel använda medlet dimetylfumarat (DMF) får nu bara förekomma i koncentrationer om högst 0,1mg per kilo behandlat material. Man har som konsument rätt att få veta om det man handlar innehåller medel mot mögel, samtidigt som återlämningsrätt finns om innehållet är för högt sett till rådande lagstiftning. Symptom som utlöses vid kontakt med mögelmedlet kan vara allergiska reaktioner, klåda, brännskador och irritation. Har du suttit i en soffa eller stol där klåda uppkommit på undersidan av låren och skinkorna så är sannolikheten stor att tyget antingen innehållit mögelbekämpningsmedel eller faktiskt varit angripet av mögel då det också kan ge irritation och klåda.
Mögelsanering i efterhand svårt
Då mögel vid import redan uppkommit kan det vara mycket svårt och i många fall omöjligt att genom mögelsanering avlägsna allt det skadliga som mögelangreppet medför. Bland annat kan starkt toxiskt mögelgift finnas kvar i tyget. Det räcker därmed inte att bara borsta bort synligt angrepp. Tvätt med giftiga kemikalier likt de som finns i saneringsvätska är inte heller någon bra lösning även om plaggen ifråga möjligen efter sanering ser rena ut och luktar fräscht. Man måste här tänka på miljöbelastningen som uppkommer då saneringsvätskan och de miljöovänliga starka tensiderna kommer ut i naturens kretslopp. Det blir till syvende och sist att vi själva “sekundärt” drabbas.
Mögelsanering måste här ske i förebyggande syfte (läs om förebyggande mögelsanering) där kontroll av möglets livsavgörande betingelser kontrolleras. För det första är det lämpligt innan importen släpps iväg från fabrik se till att avfukta och på något sätt förpacka tättslutande, antingen i mindre plastpåsar eller i tät container där någon typ av avfuktare alternativt finns. Lämplig avfuktare är passiv sådan såsom Silica Gel vilket är en typ av material som absorberar mycket fukt i förhållande till sin vikt. Silica Gelet måste dock vara väl uppvärmt och därmed avfuktat innan försändelsen går iväg så full adsorptionkapacitet finns. Framdragning av el till varje individuell fraktcontainer på båtarna är svårt att praktiskt genomföra då man staplar “plåtlådorna” tätt och i mängd. Elkablar skulle här utifrån olika aspekter kunna vara en stor säkerhetsrisk. Därför måste avfuktning ske förebyggande aktivt genom luftavfuktare och under importen passivt genom fuktabsorberande material. Åtgärderna är dock om de båda skulle utföras med behövlig kapacitet för dyra så länge alla importörer inte går likadant tillväga. Konkurrensen är idag nämligen inom vissa produktområden så hård att alla tänkbara kostnadsinbesparingar görs. I en förlängning kommer dock ekonomisk förlust att drabba de som är för snåla för åtgärder. Detta har vissa importörer av skor fått erfara då mögel gör skorna i stort sett osäljbara.
Synonymt med mögelsanering är luktsanering vilket också är ett vanligt behov då importen ankommit flygplats eller hamn i Sverige. Unken lukt kan ibland kännas när man går runt i en affär och kommer i närheten av sådant som varit för fuktigt under frakten. Rör det sig bara om lukt i tyger och mindre om mögel kan ordentlig tvätt samt luktsanering med våra luktneutraliserande luftrenare vara mycket framgångsrikt. Luftrenarna av märket AirSteril används idag av såväl husägare som bilrekondare och importörer m.fl.
Uppdaterad 2019-05-21
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst