2006 och 2010 misstänks flertalet boskapsdjur ha dött av mögel som bildats i det slem vilket alstras av mördarsniglar (Arion Vulgaris – Spansk skogssnigel). Snigelslemmet verkar av allt att döma fungera som ett slags näringssubstrat för möglet. Man har enligt uppgift kunnat uppmäta mängder med slembundna mögelsporer. Förekommer sporer så bör även mögelgift finnas. Det kan vara förklaringen till varför minst 10 betande djur har dött av allvarlig lunginflammation under nämnda år. På aktuella betesplatser har antalet mördarsniglar per kvadratmeter uppgått till hela 20 stycken.
För dig som odlar sallad och annat grönt som sniglarna kryper och slemmar av sig på kan det vara bra att känna till risken gällande mögel. Mögelgifter kan mycket väl finnas i växtdelarna om möglet finns på ytan. Tvätta därför omsorgsfullt bort sniglarnas spår eller släng det gröna om oönskad påväxt finns.
Mögel i snigelslem undersöks
För att verifiera riktigheten i antagandet om djurens dödsorsak, d.v.s. att mögel varit den utlösande faktorn har veterinärer gjort mögelanalys som verifierat allvaret i historien. Även SVA och SLU har utfört analys, fast inte på foder som var taget från platser med så hög snigelfrekvens. Deras rapport visade att fodret inte var kontaminerat med mögel i för stor omfattning. Jordbruksverket, djurägaren m.fl. ifrågasätter starkt den dementerande undersökningen och menar att man måste undersöka foderprover där det verkligen finns många mördarsniglar, likt på aktuella betesfält. Ytterligare mögelanalyser ska göras i Norge.
Kan möglet komma upp i näringskedjan
Att mögel genom sina olika gifter kan orsaka allvarliga inflammationer i luftvägarna samt vara skadligt på annat sätt är ingen nyhet. Frågan är om möglet kan drabba oss människor i tredje hand genom att gifterna näringskedjemässigt av oss intages i födan? Ja, det är möjligt genom att t.ex. mjölkkor betar där det finns många mördarsniglar eller utfodras med mögel-kontaminerat foder, s.k. ensilage. Mögelgifter kan även följa med i kött och ägg, precis som i ris vilket det tidigare har alarmerats om.
Mördarsniglar och mögel trivs med fukt
Troligen är de flesta ense om att klimatet gått mot ett allt fuktigare sådant. Det ser vi klart och tydligt inte minst då mögel i hus blir allt vanligare. Det som är gemensamt för både mördarsniglar och olika arter av mögel är att de trivs när det är mycket fukt i luft och mark. Faktumet att tillväxtfaktorerna för båda gynnas är inte bra sett till eskaleringen av de problembilder som kan tänkas uppkomma, eller utan vår direkta medvetenhet redan har uppkommit.
Mögelsanering – Rikta vapnet mot källan
Det duger inte att genom användande av olika kemikalier försöka utföra mögelsanering då sniglarnas slem redan uppvisar kontaminering. Ytterligare giftiga ämnen spär bara på de negativa följderna. Man måste likt vid installation av avfuktare i husets krypgrund förebygga möglet genom att fjärna källan, som i taget exempel med krypgrund är fukt. Mördarsniglarna utgör i detta fall den praktiskt sett borttagbara källan till det onda eftersom primära källan vilken utgörs av luftfuktigheten utomhus inte kan förändras. Letar man på t.ex. Google efter knep att döda dessa sniglar återfinnes en mängd råd, vissa bra, andra direkt dåliga. Hållbart är inte att vandra med ett grillspett och en dunk dränkande spolarvätska och tro att man kan eliminera hundratusentals mördarsniglar på fälten. Mer realistiskt är att använda någon form av “vapen” som varken är skadligt för växter, djur eller människor. Det skulle möjligen kunna ske genom utspridning av snigelbete kryddat med en mindre mängd järnsulfat. Järnsulfatet förstör snigelns inre och den dör efter kort tid samtidigt som överblivet bete kan fungera som gödning för grödan. Här stöter vi teoretiskt sett på patrull då gödning även kan nära mögel samtidigt som utspridning av stora mängder kan förorena vattendrag. Forskning sker idag kring olika sätt att säkert kunna avdöda och decimera snigelbeståndet som genom nuvarande fakta verkligen gör skäl för sitt öknamn.
– Mögel i djurfoder drabbar djur och människa
– Mögel hotar ekologisk potatis
Uppdaterad 2019-05-22
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst