Sök

Platta på mark en typ av grundläggning under hus

4
(6)

Under sjuttiotalets oljekris tillkom grundläggningen platta på mark här hemma i Sverige. Det ställdes likt idag allt hårdare krav på energibesparing och man sökte därför alternativ till den kallare torpargrunden och krypgrunden, samtidigt som dessa också tilläggsisolerades och vid nybyggnation isolerades allt mer.

Det uppfördes ett antal i stort sett snarlika lösningar sett till platta. Man försökte lösa fuktproblematiken genom att lägga den tidens byggfolie under eller över plattan, med dåligt resultat då plastens ånggenomgångsmotstånd ej var tillräckligt. I vissa fall användes inte isolering överhuvudtaget, utan linoleum och plastmattor lades direkt emot plattan, också med dåligt resultat.

Här ses vanlig konstruktion av platta på mark innan man började använda cellplast

Här ses nedifrån ett kapillärbrytande skikt av singel, platta av betong, träreglar-mineralull, golvspånskiva och ovangolv.

Ett praktfel som gjordes och än idag orsakar s.k. “sjuka hus” var att man lade isoleringen ovanpå plattan tillsammans med reglar i trä.

Tillräckliga tester hade inte gjorts huruvida betongplattan var genomsläpplig gällande fukt eller ej. Antingen blundade byggare för den negativa kunskapen som USA redan hade kring samma typ av platta på mark eller så valde man att göra snabba pengar på sina kunder. Nämnas ska att detta naiva fenomen idag har upprepat sig då amerikanerna även låg före oss med praktisk kunskap om att hus med enstegstätad fasad blir en klar riskkonstruktion.

Mögel och lukt alstras ovanför plattan

platta på mark är en skadedrabbad konstruktion
Med pentaklorfenol tryckimpregnerat, doppat eller penslat virke som t.ex. syll avges över tid kemiska lukter då syllen blivit fuktigt vilket tyvärr är mycket vanligt i såväl krypgrund som platta på mark.

Här syns syll och del av regelverk samt isolering. Fukt tillåts i stort sett fri passage genom konstruktionen med platta, upp i syllen och vidare upp i nedre delarna av regelverket samt isoleringen.

Flytspackel med kasein användes för att avjämna och löser ut lukt när spacklet blir “angripet” av alkaliska ämnen vilka avges när betongen blir för fuktig. Alkali fräter även på olika mattor samt förtvålar limmet till dessa som då också avger oönskade emissioner.

Det är även vanligt att odör kommer från sågspån samt byggspill som slarvigt nog lämnats kvar på plattan.

Eftersom betongen är porös och fuktig fastnar lukt vanligen på djupet och kan finnas så djupt ner som 20 cm i materialet. Att endast ta upp befintligt golv, isolering m.m. och ersätta med nytt hjälper kanske ett litet tag. Tyvärr brukar problemen återkomma och då är det nya materialet kanske så luktsmittat att det inte går att återanvända. En fungerande lösning som idag används är s.k. ventilerat golv, vilket innebär att en med inomhusluft ventilerad spalt uppförs mellan plattan och regelverk samt isolering.

Omöjligt att avfukta platta på mark

Vid akut vattenskada kan man i gynnsamma fall via t.ex. specialanpassade sorptionsavfuktare avfukta det golvbjälklag som tidigare inte uppvisat någon fuktskada med följdproblem. Viktigt är att åtgärden sätts in i ett tidigt skede.

Översvämning ett stort problem

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Läs också om att gjuta platta i krypgrund.

Uppdaterad 2019-05-27

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst